Tips för bränslesnål körning

Körkortsfrågor som kommer på Vägverkets kunskapsprov kan komma att handla om ekonomisk körning, och miljövänlig körning är också en av punkterna som kollas på uppkörningen. Dessutom är ju bensinpriserna skyhöga, så man kan spara in en hel del pengar på att köra lite bränslesnålare. Trots allt lägger vi ju stålar på bensin för att vi måste, så varje krona som man sparar in på bensinen kan man slösa på något roligare!

Helena Fornstedt, som är informationsdirektör på Statoil, ger lite tips om bränslesnål körning. Det enskilt viktigaste är ett kolla däcktrycket. Särskilt viktigt är det innan man ger sig ut på semester, då man ju ofta kör längre sträckor. Det är bara att åka in på närmaste bensinmack och kolla upp – rätt däcktryck sparar många liter bränsle!

Vidare kan man spara mycket bränsle om man tar till sig momenten om bensinsnål körning som lärs ut på trafikskolorna. Om du håller på att ta körkort och går på trafikskola, se till att komma ihåg just detta moment. Det kan komma väl till pass om du vill spara både pengar och miljö.

Enligt Helena Fornstedt har de lärt ut bränslesnål körning till deras tankbilschaufförer, och med gott resultat. På frågan om varför det säljs fler dieselbilar än förr i tiden svarar hon att det beror på bensinförbrukningen, som sjunker med 25-30 procent jämfört med en vanlig bil. Så om du vill spara pengar på bränsle – byt till dieselbil, håll koll på däcktrycket och kör ekonomiskt! Det finns bara vinnare – du sparar pengar och miljön tar mindre skada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *