körkortsbehörigheter

A körkort, B körkort, C körkort… det finns många kategorier av körkort beroende på vad för typ av fordon man ska framföra. När någon säger ordet körkort tänker nog de flesta automatiskt på B körkortet, vilket är det vanligaste körkortet – det låter en framföra personbil, lätt lastbil och lätt släpfordon. För att ta B körkort måste man vara 18 år fyllda, ha giltigt körkortstillstånd (det krävs hälsodeklaration och synundersökning för att få det) klara ett teoriprov och självklart bli godkänd på uppkörningen. Det finns även BE körkort som gäller för lätt lastbil och personbilar med tunga släp.

Samma krav, förutom åldern, gäller även för de tre typerna av A körkort:

 • AM – körkort för EU-moped. Detta får man ta vid 15 års ålder.
 • A1 – körkort för lätt motorcykel, traktor och terrängskoter. Detta får man ta vid 16 års ålder.
 • A – körkort för tung motorcykel. Åldersgränsen är 20 eller 21 år beroende på omständigheterna.

För övriga typer av körkort blir kraven för körkortsprov större. Kortfattat sagt kan man säga att ju tyngre fordon, desto större krav. För att få körkortstillstånd behövs en läkarundersökning samt läkarintyg. Vilka är då de olika typerna av körkort för tyngre fordon?

C körkort gäller för tung lastbil och ett lätt släp samt för personbilar med en totalvikt över 3,5 ton och ett lätt släpfordon. CE kortet gäller för tung lastbil med ett eller flera släp oavsett vikt. Vill man köra buss, ja, då måste man ta D körkort! Det gäller för buss och ett lätt släp, DE-kortet för buss med ett eller flera släp oavsett vikt. Detta är alltså de olika typer av körkort som finns för nuvarande!

En tanke kring ”körkortsbehörigheter

 1. Har nu ABECE behörighet
  Alltså även behörighet till tung lastbil
  Jag är 76 år och räknar inte med att köra lastbil mer men vill behålla körkort för personbil.
  Har fått påminnelse om att komma in med läkarintyg för att behålla den högre klassen.
  Behöver jag göra något om jag endast vill behålla bilkörkortet?
  MVH
  Tommy Lindh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *