Ta körkort behöver inte vara så svårt!

Många kan bli avskräckta av att ta körkortet för att de helt enkelt tror att det blir alltför svårt och dyrt. Visst är det dyrt, men det är inget man kan komma runt – dock behöver det inte alls vara så svårt att ta körkort. Det är ingen dans på rosor, men här följer hur som helst några tips som kan underlätta för dig som planerar ta körkort:

1) Du kan inte ta körkort på 1 vecka

Ibland får folk för sig att de kommer kunna ta körkort på en vecka eller en månad. Tänk om, tänk rätt – att ta körkort är för de allra flesta en mycket längre och mer tidskrävande process. Visst, enstaka naturbegåvningar kanske klarar det oerhört snabbt, men för 99% kommer det ta rätt lång tid att ta körkort.

Försök att inte sätta upp några planer på när du ska ta körkort, utan tänk istället att du ska ha lappen i handen när du lärt dig köra på ett trafiksäkert sätt samt till fullo behärskar att framföra ett motorfordon. Om det tar en månad eller ett år är i sammanhanget inte särskilt viktigt – ställ dig in på att det kommer ta tid och låt allting ta den tid som behövs, då slipper du bli besviken när du inte har ditt körkort på utsatt tid!

2) Räds inte inlärningskurvan

När det kommer till övningskörning kommer många ha en inlärningskurva som först pekar skarpt uppåt, men sedan står i princip stilla under längre tid. Detta är helt normalt. Från början är allting nytt, och då går också inlärningen snabbare. Men när du lärt dig att växla upp och ner, styra bilen och köra någorlunda okej – då händer det ofta att du fastnar. Körningen fungerar fint, förutom kanske något enstaka motorstopp, några missade skyltar, något felaktigt filbyte och så vidare.

Det kommer ta tid framför ratten innan du får in den rätta trafikvanan som gör att du kan ta körkort – trots allt kan du inte missa en stoppskylt om du vill klara din uppkörning för bil och motorcykelkörkort. Det kan kännas som om du trampar vatten, fast du egentligen lär dig mer varje gång du kör bil (även om det inte verkar så). Men det är mycket smågrejer som du behöver lära dig innan du tar körkortet, och det finns inget annat sätt än övning!

Det är alltså bara att ha tålamod – inlärningskurvan är inget som borde nedslå din vilja att ta körkort!

3) Var lugn bakom ratten

Ju lugnare du är, desto snabbare kommer det gå att ta körkort. Att stressa eller göra hastiga rörelser är nästan aldrig befogat (undantaget kraftiga inbromsningar och manövrar för att undvika fara). Försök att tänka efter före – om du t.ex. ska svänga vänster från en trefilig väg bör du i god tid byta fil. Att i sista sekunden panikförflytta sig över flera körfält är inte bra bilkörning. Försök planera din körning så att du aldrig blir överraskad. Ser du t.ex. ett övergångsställe längre fram? Var beredd på att bromsa ifall du måste släppa förbi fotgängare. Vid behov kan du även minska farten lite för att underlätta inbromsningen. Men du måste se övergångsstället och tänka efter före så att du är beredd och kan bromsa lugnt, utan att bilen stannar med tjutande däck 10 centimeter från en panikslagen fotgängare!

Så ta det bara lugnt så kommer vägen till körkortet vara mycket rakare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *