Privat övningskörning – några tips

För att få grepp om hur det är att köra bil väljer de allra flesta att komplettera lektioner på trafikskola med privat övningskörning. Det finns dock några väldigt viktiga saker att komma ihåg innan man sätter igång.

Förutom att ha ett giltigt körkortstillstånd måste handledaren som du planerar köra med vara godkänd av Transportstyrelsen. Den som ska vara handledare måste vara minst 24 år gammal. Handledarens körkort måste vara giltigt och handledaren ska ha haft det under minst fem av de senaste tio åren.

Både du och din handledare måste ha genomgått en introduktionsutbildning. Denna utbildning kan ni antingen gå tillsammans eller var för sig. När utbildningen är genomförd får man ett intyg som är giltigt i fem år och som måste bifogas tillsammans med ansökan om handledarskap. Avgiften för detta är 170 kronor och ska betalas till Transportstyrelsen.

Det absolut smidigaste sättet är att ansöka via Transportstyrelsens e-tjänst, för där kan man sköta det mesta direkt via nätet. Det är även bra att vara ute i god tid, då det ibland är rätt så långa handläggningstider.

När ansökan är behandlad är det bara att sätta igång och övningsköra! Glöm dock inte att bilen måste märkas med en grön skylt med texten ÖVNINGSKÖR – denna går att köpa på de flesta bensinmackar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *